Despre Mediere

Ce este medierea?
Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor. Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.”    

Care sunt avantajele medierii?

Mai ieftin

Medierea implica costuri semnificativ reduse fata de o procedura judiciara. Se evita cheltuielile de judecata, respectiv taxele judiciare de timbru, onorariile expertilor etc. Mai mult, daca pe parcursul unui proces civil, partile ajung la o intelegere pe calea medierii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia. 

Mai rapid

 Medierea permite o importanta economie de timp si evitatea stresului generat de un litigiu derulat in fata instantei de judecata, deoarece procesele dureaza un timp relativ indelungat. Prin mediere se ajunge, de regula, la o solutie in doar cateva ore 

Solutia rezultata in urma medierii este de tip castig-castig.

Medierea permite gasirea de catre parti, cu ajutorul mediatorului, a unei solutii creative si eficiente de rezolvare a conflictului prin care nimeni nu pierde, toate partile castiga. 

Confidentialitate asupra procesuluI

In comparatie cu instanta unde un numar variabil de personae pot cunoaste aspecte importante cu privire la conflictul in care sunt implicate partile, im mediere partile evita astfel sa-si faca publice problemele intr-o sala de judecata


 Partile decid singure asupra modului de solutionare a disputei

In principiu, partile pot lua decizii mai bune cu privire la solutionarea conflictului decat o autoritate din afara si tind sa respecte acordul cand sunt direct responsabile pentru rezultatul negocierilor. 

 Sedinta de mediere este stabilita in functie de programul partilor

 In comparative cu instanta unde partilor le este impus a se prezenta intr-o data specifica si la o anumita ora in sala de judecata, medierea ofera partilor oportunitatea de a stabili singure, in accord cu programul lor, data, ora si locul unde se va desfasura sedinta de mediere. 

Partile au control total asupra procesului

Prin mediere partile pot sa negocieze in toate aspectele prin care conflictul poate sa fie solutionat. Sunt libere sa stabileasca ele insele termene, conditii, modalitati si sa stabileasca in functie de posibilitatile si necesitatile fiecaruia solutia perfecta.

Rambursarea taxei de timbru

In situatia in care partile ajung la un acord in urma sedintei de mediere, pot solicita instantei de judecata rambursarea taxei judiciare care a fost achitata.

Cine este mediatorul?

Mediatorul este o persoană autorizată în conformitate cu Legea 192/2006 cu modificările şi completările ulterioare, specializată în negociere şi comunicare aptă să faciliteze negocierile între părţi şi să le sprijine pentru ajungerea la o înţelegere reciproc avantajoasă, eficientă şi durabilă. Mediatorul are rolul de a conduce discuţiile, de a trasa liniile generale în încercarea de a se identifica o soluţie, de a aduce în centrul negocierilor dezideratele părţilor astfel încât să încurajeze conturarea unui acord. Mediatorul este o persoană imparţială, neutră, fără un interes în cauză şi fără putere de decizie.